En verden af plastik

En verden af plastik

Der er mange foretag, man kan implementere i sin hverdag for at leve mere grønt. Man kan sortere sit affald, indføre vegetardage eller helt droppe kød, købe økologisk og lokalt, installere grønnere energiformer i sit hjem, kvitte smøgerne til fordel for e-cigaretter eller forsøge at skære ned på den generelle brug af plastik såsom plastikposer og plastikflasker.

Men hvad så, når vi fortæller dig, at der er hele bygninger, der er lavet af plastikflasker? Det lyder utroligt, men flere steder i verden er man begyndt at eksperimentere med at genanvende plastikflasker i byggerier.

Der er eksperimenter med byggerier af og med plastikflasker i hele verden, men i Panama kan de prale af en hel by lavet på plastflasker.

Plastik – en af de helt store syndere

Når man taler om plastik og mikroplast i havene som en af de største miljøtrusler overhovedet, er det fantastisk at se, hvordan innovativ tankegang kan formå at få noget “godt” ud af de mange hundrede tons plastik, der hvert år ender i naturen.

Det er ikke kun i Panama, man har kastet sig over det syndige materiale. I Taiwan blev EcoARK Pavillon bygget udelukkende af plastikflasker. Bygningen blev hyldet som en af verdens grønneste bygninger, og EcoARK var et eksempel på, hvordan man kan omdanne affald til effektivt byggemateriale. Ligeledes var den et indblik i, hvordan innovativ teknik og visionen om en bedre verden kan vende problemer til løsninger. Bygningen er hele ni etager høj, hvilket er resultatet af 1,5 millioner plastikflasker. Dermed blev bygningen med til at sætte standarden for fremtidens grønne bygninger.

En hel landsby bygget på plastikflasker

I Panama er en gruppe miljøaktivister begyndt at bygge huse af plastikaffaldet. Plastik vil blive de kommende generationers helst store udfordring, og det største problem ved vores massive produktion af plastik er, at det ikke bliver genbrugt. Det er der nu flere tiltag, der forsøger at ændre på.

Det er skræmmende, men faktisk bliver hele 95 % af det plastik, der produceres, aldrig brugt igen. I Panama har en gruppe, der kalder sig The Village, taget tyren ved hornene, og i stedet for, helt sikkert uden held, at forsøge at mindske plastikproduktionen, har de givet et bud på, hvordan plasten kan genanvendes som et byggemateriale. Deres løsning er derfor en hel by bygget af plastik. Den kaldes passende The Plastic Bottle Village.

Langt inde i junglen

Tovholder for Projektet er den canadiske Robert Bezeau, og han beretter, at de i løbet af 1,5 år har samlet 1 million plastikflasker til projektet. The Village ligger i Panamas jungle, og den kommer til at bestå af 120 huse. Efter eget udsagn bruger gruppen revolutionerende teknikker til at bygge husene, og ved at lade plastflasker fungerer som isolering i husenes betonvægge tænker de i den grad ud af boksen.

Husenes bygges op om et stålskelet, som indeholder tusindvis af tomme plastflasker, som derefter beklædes med en cementblanding. Et 3-værelses hjem indeholder hele 10.000 flasker.

Husene er designet i samarbejde med lokale arkitekter, og de tre forskellige husmodeller er derfor jordskredssikre. Husene bliver derudover udstyret med standarddøre samt – vinduer, og både vandrør og elektricitet er installeret, når man flytter ind.

Flaskerne yder effektiv isolering, og i den varme, tropiske jungle formår de at holde temperaturen i husene 17 grader koldere, end det er udenfor.

Grønnere, hurtigere og med færre omkostninger

Brugen af plastikflasker holder budgettet væsentligt nede, så det er ikke kun miljøet men også omkostningerne, der har gavn af den innovative tilgang til byggeri.

Om huse af plastik kommer til Danmark lige foreløbigt er ikke til at vide, men vi følger interesserede med i alle de nye, innovative og grønne tiltag, der gøres rundt omkring i verden – og dette er bestemt et af dem, der skiller sig ud!