Få hjælp af en boligadvokat når du skal købe en bolig

Få hjælp af en boligadvokat når du skal købe en bolig

De fleste mennesker køber kun en bolig få gange i deres liv. Det er en stor beslutning som kommer til at indvirke på hele ens liv. Hvor man bor påvirker i høj grad de muligheder, man har. Har du børn vil det afgrænse mulighederne for institutionsvalg og skolevalg. Det påvirker dine jobmuligheder og det bestemmer, hvilke kulturelle og sociale aktiviteter du har mulighed for at deltage i. For ikke at tale om at selve købet kan have stor indflydelse på din økonomiske situation i mange år frem. Derfor er det mærkeligt, at der ikke er flere mennesker, der mener, at de har behov for en boligadvokat, når de skal investere i en bolig.

Vigtig professionel sparring og rådgivning

Mange købere af hus eller lejlighed mener nemlig, at de kun har behov for en boligadvokats assistance, når skødet skal skrives og tinglyses. Skødeskrivning og tinglysning er dog kun en lille del af et boligkøb. Det der virkelig er vigtigt og som man bør have en advokat til at hjælpe med, er den rådgivning, der bør være før købet finder sted. En erfaren og dygtig boligadvokat ved, hvad man skal kigge efter i en købssituation. Det er af stor betydning for handlens udfald.

En advokat vil sikre dig overblikket over handlen

Der er mange dokumenter at holde styr på for dig selv og mange ting du kan overse i en bolighandel. Hvis du benytter en boligadvokat, undgår du at skulle prøve på at holde styr på det selv. Advokaten vil sikre dig, at du har overblikket. Når du har et overblik kan du træffe kompetente valg. En væsentlig del af Boligadvokatens virke er at være opmærksom på boligmarkedet i det hele taget. Han eller hun vil kunne informere dig om de eventuelle ændringer, der sker og på den måde sørge for, at du får de bedste vilkår.

Ejendomsmægleren er sælgers repræsentant

I en bolighandel kan man som køber sagtens glemme at ejendomsmægleren er sælgers repræsentant. Han eller hun har til opgave at vejlede og hjælpe sælgeren – ikke køberen! Derfor skal du ikke betragte ejendomsmægleren som en uvildig rådgiver eller som en person du skal spørge til råds. Deres opgave er at få boligen solgt til den bedst mulige pris. Deres salær afhænger ofte af salgsprisen.

Boligadvokaten er din repræsentant

I en bolighandel har du som køber altså ingen repræsentant, hvis ikke du får hjælp af en boligadvokat. Boligadvokaten er en juridisk rådgiver som er uvildig. Hun eller han er ekspert i bolighandler og er ikke afhængig af forsikringsselskaber, banker mm. Boligadvokaten vil tale din sag i handlen og ikke have anden interesse end at den bliver til på de bedst mulige betingelser for dig.

Boligadvokaten har ansvaret for handlen

Boligadvokaten overtager så at sige ansvaret for handlen. Hvis du får en advokat til at hjælpe dig er det hendes eller hans ansvar at det hele går rigtigt til. Overser vedkommende f.eks. en servitut eller, hvis der er problemer med en forsikring, så er det boligadvokatens ansvarsforsikring, der kommer til at dække et eventuelt tab hos køberen.

Hvad gør boligadvokaten?

Helt konkret så står boligadvokaten for at gå alle købsdokumenterne igennem inden handlen. Det drejer sig om selve købsaftalen, husets tilstandsrapport, ejerskifteforsikring, energimærkning, de vedtægter der er i en ejerforening. Boligadvokaten sætter sig også ind i de eventuelle servitutter, der kan være tilknyttet en ejendom. Man kan også gøre brug af advokaten i selve forhandlingsprocessen. Det er betryggende at have advokaten med, da denne så godkender handlen og søger for de efterfølgende procedurer med tinglysning og refusionsopgørelse.

Husk advokatforbeholdet

Har du ikke mulighed for at få en advokat til at gennemse købsaftalen inden du sætter din underskrift, er det meget vigtigt at du får skrevet et advokatforbehold ind i aftalen, før du skriver under. Forbeholdet gør, at du ikke er bundet af købet før din advokat har sagt god for købsaftalen.